De Koekjesroller

0

In de Met De Hand Gemaakt Gids verzamelen we ondernemers in Nederland en België die mooie producten met de hand maken. Zo zie je in één overzicht wat voor bijzonders er dichtbij huis verkrijgbaar is. Leuk voor als je op zoek bent naar een cadeautje voor jezelf of een ander! In dit artikel vertelt Lisa over haar bedrijf De Koekjesroller. Ze maakt koekjes die eigenlijk te mooi zijn om op te eten!

Wie zit er achter De Koekjesroller?
“Lisa Leunge! Ik ben 20 jaar en net afgestudeerd als grafisch vormgeefster. Ik woon nu 2 jaar gelukkig in Arnhem samen met mijn vriend. Ik houd van creatief bezig zijn. Vormgeving is mijn passie, en ik heb ervoor gekozen om dit te doen op een koekje 🍪. En een leuk weetje: hoewel ik elke dag heerlijke suikerkoekjes sta te bakken, ben ik toch echt meer van hartige snacks.”

Hoe is De Koekjesroller ontstaan?
“Het is uitgegroeid van een hobby tot een onderneming. Ik vond koekjes bakken en decoreren heel leuk om te doen en maakte mijn allereerste set in november 2019. Dat waren kerstkoekjes die er niet al te best uitzagen. Maar, ik wilde het leren en besloot om veel te oefenen. Bij het maken van mijn eerste Paaskoekjes merkte ik dat ik echt beter begon te worden. Ik kwam thuis te zitten tijdens de coronacrisis en had steeds meer tijd om te oefenen. Al snel mocht ik de koekjes gaan verkopen in de B&B van mijn schoonouders. Ik begon een Instagrampagina en zo is alles vanzelf gaan rollen!”

Wat komt er allemaal kijken bij het maken van de koekjes?
“Alles wordt met de hand gedaan. Het deeg en glazuur maken, het decoreren, het inpakken… alles begint bij nul. Ik begin eerst met het ontwerpproces. Ik vind het belangrijk dat elk koekje ontstaat uit een eerste schets. Het schetsen vind ik ook het allerleukste om te doen. Ik ben natuurlijk vormgever en vind spelen met kleur en ontwerpen het leukste wat er is. Elke koekje is uniek ontworpen met heel veel liefde en elk detail is uitgedacht. Na het ontwerpen ga ik aan de slag met het deeg. Boter, heel veel suiker, een beetje vanille en amandel extract, bloem, bakpoeder en zout worden samen gemixt tot deeg. Ik rol het uit en begin met uitsteken. Ik wil niet afhankelijk zijn van uitstekers die ik heb. Heb ik iets ontworpen maar heb ik er geen uitsteker van? Dan snijd ik het met de hand uit. Dat kost heel wat extra tijd, maar ontwerp is echt het allerbelangrijkste. Ik heb vorige maand mijn eigen 3d printer besteld zodat ik mijn eigen uitstekers kan ontwerpen.”

“Na het uitsteken gaan de koekjes een uurtje in de koelkast. Daarna worden ze afgebakken. Even wachten tot ze zijn afgekoeld… en dan kan het decoreren eindelijk beginnen! Tijdens het bakken maak ik mijn glazuur en meng ik de kleuren die ik heb gebruikt in het ontwerp. Deze kleur komt in spuitzakken met dik glazuur en dunner glazuur. Na het decoreren gaan de koekjes in de voedseldroger en de volgende dag worden ze verpakt. Ze worden individueel gesealed zodat ze lang lekker blijven. Als laatste stap worden ze ingepakt als een leuk cadeautje.”

Wat is de bestseller in jouw shop?
“Mijn collectie wisselt enorm. Elk seizoen staan er weer andere koekjes in de webshop. Tot nu toe ging de Valentijnsdagcollectie het beste! Baby Yoda werd toen het meeste besteld, en op een mooie tweede plek kwam de avocuddle koek.”

En kun je wat vertellen over de ingrediënten die je gebruikt?
“Ik vind het heel belangrijk om goed vanille extract te gebruiken. Dat maakt echt de smaak van het koekje en dus vind ik het belangrijk om deze van goede kwaliteit te gebruiken. Met het inpakproces wordt veel bubbeltjesplastic gebruikt zodat de koekjes de reis overleven. Hier gebruik ik biobased bubbeltjesplastic voor. En verder ben ik op dit moment bezig met het ontwikkelen van veganistisch deeg!”

Wat is de leukste of meest bijzondere review die je tot nu toe ontvangen hebt?
“Ik vind het helemaal geweldig als mensen mij complimentjes geven over de verpakking. Naast de liefde die ik gooi in het decoreren, besteed ik veel aandacht aan het inpakken. Ik kreeg bij de Valentijnsdagcollectie veel berichtjes van mensen die verrast waren dat alles zo mooi was ingepakt! Dat vind ik heel bijzonder, dat mensen echt zien hoeveel aandacht in hun pakketje is gestoken.”

En heb je ook een bijzondere herinnering of leuke mijlpaal meegemaakt?
“Ik vind het geweldig leuk om reacties te krijgen van klanten als hun bestelling binnen is. Dat geeft mij elke keer weer een geluksmomentje. Alle bestellingen zijn even speciaal. Vooral na de Valentijnsdagcollectie stroomde mijn inbox vol met oprechte bedankjes. Ik vind het bijzonder dat mijn koekjes een onderdeel mogen zijn van een speciaal moment.”

Wat hoop je met De Koekjesroller te bereiken?
“Heel veel mensen gelukkig maken met mijn koekjes! Dat is iets wat mij gelukkig maakt en mij voldoening geeft. Dat geeft mij zoveel energie en ik hoop nu nog meer te gaan groeien zodat ik nog meer mensen blij mag maken.”

Lisa’s koekjes kun je hier shoppen bij De Koekjesroller.