Geluk vinden in de kleinste momenten, hoe minuscuul ze ook zijn

23

Ik zit op de bank in mijn knusse appartement gelegen in het zonnige zuiden (althans, het regent momenteel en het is welgeteld drie graden boven nul, maar dromen mag altijd). Mijn kat, vanaf nu vernoemd als Babou ligt voldaan op mijn schoot. De andere kat, luistert (meestal) naar Ivy, zit geïnteresseerd er naast. Ik neem een diepe adem en bedenk me weliswaar hoe fijn dit soort momenten kunnen zijn. Want zeg nou zelf, genot zit hem in de kleine dingen.

Al van kinds af aan ben ik gefascineerd door de eenvoud van het leven. Een roze ochtendlucht in de winter, de verkleuring van de bladeren in de herfst. Het eerste zachte briesje dat zich laat zien na een warme zomer of juist de zonnestralen die onze huid aanraken na een koude periode in de lente. Waar de een zich ergert aan de sneeuwvlokken ren ik als eerste enthousiast naar buiten om vol verwondering te staren naar dit, voor mij nog steeds, wonderbaarlijk fenomeen.

Alhoewel het voor mij de meest normale zaak van de wereld is om plezier te vinden in dit soort kleine verschijnselen, sta ik toch vaak als enige gek te springen op de berg van gevallen bladeren. Of juist volmondig te genieten van een stuk taart en weer eens met een enthousiaste kop op Instagram stories te vertellen over die goede vondst in de kringloopwinkel. Zo krijg ik regelmatig de opmerking: “ben je altijd zo enthousiast over dingen?”, en alhoewel ik zeker niet elk uur van de dag vol positiviteit in het leven sta, neem ik mij wel altijd voor zo bewust mogelijk van elk moment te genieten. Goed, of slecht. Want ook de slecht momenten probeer ik volop te ervaren, hoe ongemakkelijk dit ook af en toe kan zijn. Hoe bewuster je wordt van elk moment, elke emotie, elke opname… hoe meer je geniet in het leven.

Het is daarmee ook niet perse goed of slecht hoe jij momenten ervaart, maar bewust zijn van het moment, dat is wellicht nog belangrijker. Want als we eens massaal stilstaan bij al het moois wat ons omringt, dan weet ik zeker dat ik niet de enige ben die vol enthousiasme kan genieten van de kleinste dingen. Ik wil je daarom ook aanmoedigen om je kleinste successen te delen; elke overwinning die je maakt, groot of klein. En met dat motto ga ik weer genieten van mijn kop koffie en mijn twee katten die zorgeloos aan het slapen zijn. Dat noem ik nou pas echt genieten.

– Geschreven door Sarah Witpeerd, Slow & Mindful Lifestyle blogger. Sarah’s blog vind je hier en je kunt haar hier op Instagram volgen.

Wil je ook een lezerscolumn inzenden? Dat kun je hier doen.

23 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *