Langzamer werken, meer bereiken

5

Tot eind vorig jaar werkte ik fulltime bij een communicatiebureau. Ik had bijna altijd een gehaast gevoel, want met tien opdrachtgevers was er altijd wel iemand die iets van me verwachtte. Het weekend had ik nodig om bij te komen van de drukke werkweek.

Hoe anders is mijn leven nu. Eind december verhuisde ik met mijn vriend naar Duitsland en gooide ik het roer om: ik werd freelance tekstschrijver. Zelf kunnen kiezen wanneer en vooral hoe ik werk is een verademing. 

Ik wil niet meer constant op de klok kijken. Me afvragen of ik wel ‘genoeg’ heb gewerkt vandaag. Weg van uurtje-factuurtje, en meer ruimte maken voor creativiteit. Ik wil mijn energie leidend laten zijn voor hoe ik mijn dagen inricht. En vooral niet mijn agenda laten bepalen door anderen. 

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik zit zo in het stramien van acht uur werken per dag dat ik het moeilijk vind om midden op de dag iets anders te gaan doen zonder me schuldig te voelen. En dan de ‘coaches’ op social media die roepen dat je alles kunt bereiken wat je wilt, als je maar hard genoeg werkt. Die zoveel werken dat hun oog al dagen onophoudelijk trilt. 

Ik geloof niet zo in veel en hard werken, maar eerder in slim werken. Door te vertragen maak je ruimte om te werken vanuit je energie. Door minder te doen ontstaat juist meer kwaliteit. Bovendien raak je minder snel uitgeput en kun je een langzamer tempo veel langer volhouden – waardoor je uiteindelijk zelfs meer gedaan krijgt.

Gisteren begon ik in het boek Atomic Habits van James Clear. In het eerste hoofdstuk gaat het over het najagen van doelen, en het gevoel dat je pas gelukkig kunt zijn als je je doel hebt behaald. Maar hoe ga je verder zodra je je doel hebt behaald? En wat als je dan niet gelukkig bent? Je kunt beter je leven zo inrichten dat je nu gelukkig bent, onafhankelijk van of je je doelen wel of niet haalt. 

Clear stelt dat het beter is om systemen van routines in te bouwen in je leven, dan om doelen na te jagen. De routines helpen je om steeds een stapje verder te komen. En dat is voor mij de basis van slow werken: een fijn routine als fundament van je werkweek, waardoor je je blijft ontwikkelen zonder je opgejaagd te voelen door (onrealistische) doelen en ongeduldige opdrachtgevers.

Een voorbeeld van een routine is dat je elke week op woensdag tijd maakt om een blog te schrijven voor je eigen website. Zonder dat je verwachtingen hebt over hoeveel mensen de blog gaan lezen, bouw je zo elke week een stukje verder aan je website. Je laat je niet leiden door invloeden van buitenaf, het is jouw gewoonte om elke woensdag te schrijven. 

Het heeft tijd nodig. Ik probeer goed naar mezelf te luisteren. Daardoor merk ik dat ik steeds beter wordt in het indelen van de werkweek op een manier die bij mij past. Want dat is voor een fijn langzaam leven uiteindelijk het belangrijkste: de dingen doen op een tempo dat bij jou past. 

– Geschreven door Loes. Je kunt Loes volgen via @loes.vandriel.

Wil je ook een lezerscolumn inzenden? Dat kun je hier doen.

Foto door Anthony Shkraba.5 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *