Spots & Speckles

In de Met De Hand Gemaakt Gids verzamelen we ondernemers in Nederland en België die mooie producten met de hand maken. Zo zie je in één overzicht wat voor bijzonders er dichtbij huis verkrijgbaar is. Leuk voor als je op zoek bent naar een cadeautje voor jezelf of een ander! In dit artikel vertelt Jolien over haar bedrijf Spots & Speckles. Ze maakt samen met haar moeder prachtige keramiek.

Wie zit er achter Spots & Speckles?
“Ik ben Jolien en samen met mijn mama Maryline run ik het bedrijf Spots & Speckles. In onze studio in Antwerpen maken we handgemaakte keramiek om je leven op te fleuren. Dit doen we al 2 jaar met héél veel liefde!”

Hoe is Spots & Speckles ontstaan?
“Mijn mama was al jaren fan van keramiek en wilde super graag eens een cursus pottenbakken gaan doen. Ik had al wat ervaring met boetseren tijdens mijn opleiding beeldende kunsten opgedaan en was totaal geen fan van klei. Ik wilde dus liever niet iets gaan doen met keramiek. Aan het einde van mijn opleiding kreeg ik een hoge onderscheiding, maar al mijn docenten vonden wel dat ik iets moest doen aan mijn kennis van klei. Want die was onbestaand, haha! Zo ben ik dan toch eens met mijn mama een cursus pottenbakken gaan volgen en ik was instant verliefd. Enkele jaren en vele cursussen later zijn we dan onze studio gestart, omdat we echt onze producten met nog meer mensen wilden delen!”

Wat is de bestseller in jullie shop?
De cappuccino kopjes worden het vaakst besteld door onze klanten. Ik kan ze ook geen ongelijk geven! Eén van mijn meest favoriete momenten is de ochtend wanneer je pas wakker bent en je eventjes kan genieten van die eerste zonnestralen op je snoet, terwijl je je handen verwarmt aan dat eerste koffietje van de dag. Helemaal perfect met een handgemaakt kopje!”

Van welk product zou je het leuk vinden als deze vaker besteld zou worden?
De tapas bowls! Voor mij is er bijna niets gezelliger dan allemaal kommetjes op tafel te zetten en lekker aperitieven met vrienden en familie. We zijn wel van plan om tapas setjes te maken, volgens mij gaan ze dan wél de deur uitvliegen ;)”

Hoe worden jullie producten gemaakt?
“Wij maken alles op bestelling, zo kan je ook je eigen glazuurtje kiezen. Wanneer de bestelling binnenkomt plannen we die in. Hierna maakt één van ons je object op de draaischijf. Wanneer het object leerhard is kunnen we het afdraaien (overtollige klei wegnemen). Hierna verdwijnt je object voor een paar weken op de kast, want klei moet goed kunnen drogen. Wanneer het droog genoeg is mag het voor de eerst keer in de keramiekoven. Hierna kan er een laagje glazuur op en gaat het voor de tweede keer in de oven, voor 48 uurtjes. Klaar!”

Maken jullie bewuste keuzes qua verpakkingsmateriaal?
“We moeten natuurlijk opletten dat onze keramiek heel op zijn bestemming raakt. Daarom moeten we soms gebruik maken van plastic. Ik heb zo goed als alle buren ooit op de hoogte gebracht van wat ik doe, waardoor er wekelijks een hele lading verpakkingsmateriaal voor mijn deur ligt! Super handig, want mijn buren recycleren hun plastic en ik geef het een tweede leven.”

En hoe zit het met de overige materialen die jullie gebruiken?
“Al onze grondstoffen kopen we lokaal. Zo hebben we onlangs onze eigen thee laten maken en die bestaat ook uitsluitend uit biologische ingrediënten. Elke maand neem ik ook een percentage van onze omzet en plant ik er bomen mee. Zo compenseren we de uitstoot die we veroorzaken door het verzenden van onze pakketten.”

Wat is de leukste herinnering die je hebt aan jullie shop?
“Vorig jaar in november werd ik gecontacteerd door Flair. Dat is echt wel een meisjesmagazine dat ik vroeger uiteraard élke week van voorpagina tot colofon uitlas. Ze wilden me fotograferen en interviewen voor hun column “must follow”. Dat was echt een meisjesdroom die uitkwam voor me en ik was zo fier als een gieter!”

Wat hopen jullie met Spots & Speckles te bereiken?
“We willen keramiek creëren die van jouw huis een plek gaat maken waar je kan ontspannen, je tijd kan nemen en met aandacht kan leven. We haasten ons zo vaak door het leven en vergeten stil te staan bij de mooie dingen om ons heen, het alledaagse dat ons zoveel rust kan geven. Wij geloven dat hoe je jouw dagelijkse leven inricht een impact heeft. Verse bloemen in een vaas, je tijd nemen om thee te zetten in je favoriete kopje, je eettafel opleuken met unieke borden voor een gezellig diner: je omgeving met aandacht inrichten helpt je om met aandacht te leven, en dat brengt rust. Het leven gaat al snel genoeg, we willen echt slow living in de hand werken door mensen bewust te laten vertragen en genieten. Eigenlijk wil ik gewoon zo veel mogelijk mensen hun leven nog mooier maken. Dat maakt me gelukkig.”

Wat is de leukste of meest bijzondere review die jullie tot nu toe ontvangen hebben?
“Ik kreeg onlangs een mail dat een meisje door onze keramiek eindelijk terug wat begon te genieten van haar dagelijkse momenten. In plaats van op 1 minuut haar koffie naar binnen te gooien geniet ze nu elke dag bewust van haar koffiemomentje. Exact wat we wilden bereiken met onze keramiek, dus dat vond ik echt een enorm mooi compliment!”

Je kunt de producten van Spots & Speckles hier shoppen.

Foto’s door Joakim Steyls.