0

Wat is seasonal living?

De natuur kent geen haast. Een zaadje neemt maanden de tijd om uit te groeien tot een groente. Bloemen gaan pas bloeien als ze daar de juiste omstandigheden voor hebben. Bladeren vallen van de bomen wanneer ze daar klaar voor zijn in de herfst. Daar kunnen wij als mens veel van leren. Wéér veel van leren is wellicht beter gezegd, want er is een tijd geweest waarin wij daar natuurlijk in meebewogen. Binnen seasonal living leef je met de seizoenen mee. Het kunstmatige ritme waarin je bent gaan leven door de manier waarop de maatschappij is ingericht, laat je los waar dat kan. Doe wat voor jou goed voelt en wat bij jou en je leven past. Het moet wel realistisch en haalbaar zijn natuurlijk.

In Nederland hebben we het geluk dat we alle seizoenen intens kunnen meemaken. Het leert ons zonnige dagen waarderen na een donkere winter, en natte dagen na een lange periode van droogte. Die ene keer in de zoveel jaar dat een dik pak sneeuw valt zorgt voor een magisch gevoel. Een kleine stap binnen seasonal living, is je bewust zijn van die veranderingen die buiten gaande zijn. Duik tijdens een wandeling naar je werk niet in je telefoon, maar kijk naar wat er om je heen gebeurt. Of neem iedere ochtend een momentje om even de tuin in te kijken: wat doen de bomen en planten? En de vogels?

Verder kun je aan seasonal living doen door producten bij lokale boeren te kopen. Je eet dan wat er op dat moment in het seizoen is. In de zomer geniet je van aardbeien en asperges, in de herfst van pompoenen. Je kunt ook met het ritme van het natuurlijke licht meeleven. In de zomer blijf je dan op voor lange zomeravonden en in de winter doe je het rustig aan, en geef je toe aan de moeheid die de vroege schemering met zich meebrengt. Je kunt zelfs overwegen eens een tijdje zonder kunstmatig licht te leven en het gezellig te maken met een openhaard of kaarsen. Zo ontdek je wat kunstmatig licht voor invloed op je heeft. Het is ook een idee om de seizoenen in je huis te halen door verschillende vormen van decoratie. Ga lekker naar buiten om de seizoenen te ontdekken en neem herfstbladeren en zomerbloemen mee naar binnen om mee te knutselen.

In de categorie seasonal living vind je nog meer tips om seasonal living invulling te geven.

Foto door Zen Cheung.

“Live each season as it passes; breathe the air, drink the drink, taste the fruit, and resign yourself to the influences of each.”

Henry David Thoreau