0

Wat is slow living?

Slow living zou zomaar eens je hele leven kunnen veranderen. Het is namelijk, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet iets wat je alleen in je vrije tijd doet. Het is ook niet iets wat alleen toegankelijk is voor mensen die veel vrije tijd hebben. Slow living is een leefstijl. Degenen die aan slow living doen benaderen het leven op een rustige manier. Ze leven graag zonder een gehaast gevoel te hebben. Niet alleen in de vrije uurtjes, maar ook tijdens dagelijkse bezigheden als werk, koken en het opvoeden van de kinderen. Deze leefstijl is dus ook zeker toegankelijk voor ouders en studenten met een bijbaan. Degenen die aan slow living doen, komen hier vaak mee in aanraking omdat ze het snelle leven heel bewust hebben meegemaakt en hebben besloten dat ze dat niet meer willen. Het is voor velen dan ook een tegenreactie op de snelle maatschappij die in de afgelopen jaren ontstaan is.

De snelle wereld waar we in leven is ook best bijzonder eigenlijk. We proberen al zo onnatuurlijk veel in een dag te proppen op werk- en privégebied en lijken dan nóg alsmaar op zoek te zijn naar manieren om productiever te zijn. We schakelen de hulp in van allerlei apps en productiviteits-methodes zodat we tijd kunnen winnen om… nog meer te doen. We plannen alles tot in de puntjes en schuiven taken heen en weer zodat alles precies past. We voelen de drang om iedere minuut van onze dag nuttig te besteden en vullen onze dagen met het afvinken van lijstjes. We maken checklists met alle dingen die we nog willen doen in ons leven. Alle landen die we nog willen bezoeken en alle boeken die we nog moeten lezen. En zo wordt het leven, zonder dat je het in de gaten hebt, één grote checklist.

One cannot buy, rent or hire more time. The supply of time is totally inelastic. No matter how high the demand, the supply will not go up. There is no price for it. Time is totally perishable and cannot be stored. Yesterday’s time is gone forever, and will never come back. Time is always in short supply. There is no substitute for time. Everything requires time. All work takes place in, and uses up time. Yet most people take for granted this unique, irreplaceable and necessary resource.

peter drucker

De slow living leefstijl gaat over bewust kiezen welke dingen je doet op een dag en deze dingen vervolgens je volledige aandacht geven. Het staat voor kwaliteit boven kwantiteit kiezen, omdat het haastige gevoel dat je krijgt door zoveel mogelijk te willen doen op een dag je een vervelend gevoel geeft. Als je klaar bent voor slow living dan ben je klaar om plezier te ontdekken en geluk te ervaren in de alledaagse dingen. Binnen slow living zijn verschillende categorieën, zoals slow cooking, slow parenting, slow technology, slow working en seasonal living. Daar zal je in de artikelen op deze website meer over lezen. Voel je vooral niet verplicht om met alles mee te doen. Het is ook weer niet de bedoeling dat de leefstijl een “moetje” wordt. Sommige dingen zal je van nature slow willen doen, terwijl je andere dingen juist bewust snel wil laten. De afwasmachine aanzetten in plaats van het met de hand doen bijvoorbeeld 🙂

Verder is het zelf maken van dingen kenmerkend voor slow living. Iemand die zich aangetrokken voelt tot slow cooking kan er bijvoorbeeld voor kiezen om voedingsmiddelen als brood en pasta voortaan zelf te maken. Iemand die het huishouden (slow home) extra aandacht wil geven, vindt het misschien leuk om zelf schoonmaakmiddelen te maken. Daarnaast heeft slow living veel raakvlakken met minimalisme en mindfulness.

Hopelijk heb je nu een goed beeld bij wat slow living is. Hier vind je een overzicht van basisposts over slow living.

De herkomst van slow living

Slow living is waarschijnlijk voortgekomen uit de slow food beweging die in de jaren 80 opkwam. Fastfoodketen McDonald’s was al sinds de jaren 70 bezig met het openen van restaurants door heel Europa. Toen de keten een restaurant wilde openen bij de Spaanse trappen in Rome, kwam Carlo Petrini samen met een groep activisten in actie als de Slow Food Movement. Ze zagen hoe de keten op een snelle, onbedachtzamere manier met eten omging en zetten zich in voor het behoud van culinaire tradities, kwalitatief eten, gastronomie en het bedachtzaam bereiden van eten. Vandaag de dag bestaat de Slow Food Movement nog steeds.